Koninginnenteelt 2, naar Ameland

Om er voor te zorgen dat ik binnenkort mijn eigen raszuivere (lees hele goede) koninginnen heb, gaan er een aantal van de koninginnen die ik in mijn blog Koninginneteelt 1 beschreven heb, naar Ameland.

Ameland is een officieel teeltstation opgezet voor één bepaald bijenras. Andere bijen kunnen het eiland niet bereiken, omdat bijen niet zo’n lang stuk over water kunnen vliegen zonder tussenlanding. Een eiland is dus een perfecte plaats als je bijen raszuiver wilt houden. Je mag er tegen betaling koninginnen naar toe (laten) brengen om ze te laten bevruchten door de aanwezige raszuivere darren. Wel gelden er strenge regels en strakke schema’s waar en wanneer je de koninginnen moet aanleveren en wanneer je ze moet ophalen. Voor de regio ’t Gooi is dat het noorden van Noord-Holland.

IMG-20150530-WA0011[1]

 

IMG-20150530-WA0010[1]

Vrijwilligers zorgen voor de overtocht van de bijen naar Ameland en het plaatsen van de kasten terplekke. Ook zijn er regels over de verschillende type bijenkastjes die je mag gebruiken en de wijze waarop ze gebundeld moeten worden.

DSC_2763

Gelukkig helpt Ron weer met klussen, zodat ik mooie kratjes heb waar 4 koninginnenteeltkastjes op passen.

DSC_2768

En dan bestaat  de kans dat als de koningin op bruidsvlucht gaat, ze een hongerige meeuw tegenkomt.  Nee! Daar wil ik niet aan denken. 13 juni is de dag dat ik mijn raszuivere bevruchte koninginnen ga ophalen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *