Koninginnenteelt 1

Dit jaar heb ik mezelf als doel gesteld om zo hard mogelijk te groeien met BijenZaken zodat ik aan het eind van het jaar zoveel mogelijk grote en sterke volken heb. Deze maanden moet dat gebeuren. Topdrukte dus.

De stapel witte kastjes die ik laatst had aangeschaft zijn intussen geverfd en gevuld met prachtige kleine volkjes. Dat gebeurt natuurlijk niet zo maar!

In elk bijenvolk zit één koningin. Deze belangrijke dame bepaalt in grote mate de sfeer in de kast doordat alle werksters in die kast haar dochters zijn en dus de helft van haar genen hebben. Met een goede koningin heb je kans op een volk dat goed poetst en mede daardoor minder vatbaar is voor ziektes, dat de bijen zachtaardig zijn en dat de bijen niet snel zullen zwermen (zichzelf opsplitsen in meerdere nieuwe volkjes en wegvliegen). Ook bepaalt de koningin mede hoe ijverig ze zijn om honing te halen. Allemaal eigenschappen die een imker graag ziet.

Door koninginnen te telen,  kun je selecteren op deze fijne eigenschappen. Van een collega imker met een pracht van een (raszuivere) koningin heb ik larfjes van één dag oud gekregen om op te kweken tot nieuwe koninginnen. Deze larfjes plaats ik een pleegvolk. De bijen uit dat pleegvolk vertroetelen deze koninginnen in de dop met speciaal voer, zodat ze zich in een kunnen verpoppen tot prachtige koninginnen. Als de koninginnen uitlopen (geboren worden), haal ik ze uit het pleegvolk en krijgen ze elk een eigen kast met wat bijen.

DSC_2722

Die bijen voor in de koninginnenteeltkastjes, op de voorgrond zie je een hele rij staan, haal ik uit mijn grote volken (op de achtergrond).

Ik verzamel de bijen in een emmer en vul stuk voor stuk de kleine koninginnenteeltkastjes: een pollepel bijen, koningin erbij en kastje dicht!

DSC_2727

DSC_2728

 

De kastjes blijven een paar dagen, lekker in de schaduw, afgesloten staan. Zo krijgen ze  de tijd om aan elkaar te wennen.

DSC_2759

Na die paar dagen gaat de vliegopening open. Nu kan de koningin op bruidsvlucht gaan om te paren met een aantal (!) darren om bevrucht te worden. Als dat allemaal gelukt is, zal de koningin na een paar dagen beginnen met eitjes leggen en zal het kleine volkje over de zomer groot worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *