BijenZaken – Nieuwsbrief maart 2016
Onderwerpen van deze nieuwsbrief:
- Sponsor van 3 bijenkasten: Selecta
- Paasgele bijenwaskaarsen, nu leuke aanbieding
- Stuifmeel voor de bijen in het voorjaar
- Stuifmeel = Hooikoorts, eet locale honing
- Klussen in de wintermaanden
- Honingoogst, wanneer?
Selecta, sponsor van 3 bijenkasten
Het jaar 2016 begint heel goed voor BijenZaken, want de eerste zakelijke sponsor is een feit. Frank Geelink van Selecta least 3 bijenkasten van BijenZaken. Selecta is een internationaal bedrijf met een breed scala aan koffie-, thee, snack-, fris-, fresh food- en waterautomaten. Voor Selecta is duurzaam ondernemen belangrijk en is daarom met BijenZaken in zee gegaan.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik reuze trots ben dat een dergelijk groot en maatschappelijk betrokken bedrijf als Selecta BijenZaken sponsort. Nu kan BijenZaken verder groeien en nog meer betekenen voor de bijen in de Gooi en Vechtstreek. In ruil hiervoor krijgt Selecta heerlijke pure honing en de wetenschap iets goeds bij te dragen aan het milieu. Een win-win situatie voor Selecta, Bijenzaken en …. de bijen!
Vorig jaar heb ik Bijenzaken op kunnen starten door middel van een succesvolle particuliere crowdfunding. Dit jaar zal Bijenzaken zich behalve op de verkoop van (h)eerlijke honing en eigen geproduceerde bijenwas kaarsen, ook gaan richten op bedrijven. Graag wil ik nog veel meer bedrijven helpen om hun duurzaamheidsdoelstelling te behalen. Bent u een bedrijf, of kent u een bedrijf dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel heeft staan en geïnteresseerd is in het leasen van bijenkasten, dan hoor ik graag van u.
Paasgele bijenwaskaarsen, nu leuke aanbieding
Afgelopen winter ben ik begonnen het maken van bijenwaskaarsen. Het principe is eenvoudig: je dompelt een stukje lont in een pan met warme bijenwas, laat het even stollen en dompelt weer. Uiteindelijk krijg je een prachtige bijenwaskaars. En het huis ruikt heerlijk naar bijenwas!
Van het Jan Ligthartcentrum in Bussum mocht ik dompelrekjes en lont lenen om alles thuis uit te proberen. Dat beviel zeer goed. Intussen heb ik vele kaarsen gemaakt. Wie een workshop ’Kaarsen maken’ wil, mag zich melden. Of maak het u makkelijk en koop een paar bijenwaskaarsen bij BijenZaken. De geurige kaarsen branden zeer lang en zuiveren de lucht. Daarmee dragen ze bij aan een fijner binnenklimaat. Mensen met allergieën kunnen hier baat bij hebben.
De warmgele kaarsen zijn ook mooi voor op uw Paastafel!
Prijzen per paar zijn eur 3,50 of eur 4,50. Nu met Pasen geef ik een leuke korting bij grotere afname: koopt u 3 paar kaarsen, dan krijgt u het 4e paar gratis. Kom langs, of belt u voor een afspraak, dan leg ik ze mooi ingepakt voor u klaar. Zie ook mijn blog op BijenZaken.nl voor foto’s en meer informatie.
Stuifmeel voor de bijen in het voorjaar
Voorjaar, de tijd van lammetjes en sneeuwklokjes. De winter ligt bijna achter ons. Deze dagen, lijkt het voorjaar los te barsten. Dat het ’s nachts soms nog kan vriezen, ach, een kniesoor die daar op let. Het is voorjaar. Hup, naar buiten!
Lammetjes!
Max’ eerste ijspret. Michiel doet ‘t graag voor.
De bijen hebben ook het voorjaar in hun bol. Zeker als dadelijk de wilgenbomen bloeien en de lucht geel kleurt van de stuifmeelwolken, dansen de bijen de kast uit. Dat is de kracht van een bijenvolk in het voorjaar: met duizenden tegelijk gaan de dames op jacht naar vers stuifmeel. Zo vlak na de winter zijn er immers weinig andere insecten. De honingbijen nemen met hun grote aantallen een belangrijk deel van de bestuiving voor hun rekening.
Vers stuifmeel in het voorjaar, betekent voor een bijenvolk nieuwe bijen. Dat verse stuifmeel is namelijk het startsein voor de koningin om flink aan de leg te gaan. Van ei tot bij duurt 21 dagen: eitje – larf – pop en na 3 weken is een bij geboren. Met als resultaat nog meer bijen, nog meer bestuiving. Goed voor mens en milieu.
Stuifmeel = Hooikoorts, eet locale honing
Sommige van u zullen bij het horen van het woord stuifmeel alleen al beginnen te niezen. Hooikoorts! Heel vervelend. Dagelijks locale honing eten kan helpen tegen de verschijnselen van hooikoorts. Hierdoor krijgt u telkens een kleine hoeveelheid stuifmeelpollen binnen. Stuifmeelpollen zitten immers in pure, onverhitte honing.
Wilgenkatjes en sneeuwklokjes
Wat kunnen wij doen om voor de broodnodige diversiteit van stuifmeel te zorgen? Bloembollen de grond in! Van die leuke waar de bijen wat aan hebben, krokusjes en sneeuwklokjes. Ze verwilderen en duiken in deze tijd op in tuinen en bossen. Een vrolijk gezicht. En ooit gehoord van verticaal tuinieren op je balkon?
Verticaal tuinieren van Ikea
Of stiekem zaadbommen gooien op een braak liggend stukje grond? Zaadbommen zijn bolletjes gekneed van klei en zand met bloemzaadjes erdoor. Makkelijk over een hek te gooien of in een berm. En dan maar hopen op een fris regenbuitje. Guerrilla tuinieren heet dat.
Klussen in de wintermaanden
In de wintermaanden hebben de bijen weinig aandacht nodig. Dat komt goed uit, want er is genoeg te doen als voorbereiding op het komende bijenseizoen. Samen met Ron naar de houthandel om stapels hout te halen om (nog meer) bijenkasten van te bouwen. Gelukkig helpt Mary met de bouwpakketten. Dan alles in de grondverf. Best leuk dat rood en blauw. Maar de finishing touch wordt toch groen. Opvallende bijenkasten is niet handig. Het is blijkbaar een leuk spelletje om ze om te gooien. Meestal trouwens maar één keer.
Op de foto waar ik aan het verven ben, ziet u een honingkamer in wording. Het gedeelte van de bijenkast waar de bijen de honing op slaan. Een deel van die honing, beste mensen, hoop ik direct na het voorjaar te oogsten.
Honingoogst, wanneer?
De volgende nieuwsbrief vertelt wanneer de honingoogst binnen is en klaar staat voor jullie op de Voormeulenweg om op te halen. Naar verwachting is dat in de maand mei. Voor hen die daar niet op willen wachten, ik heb nog honing van de late zomerbloemen waaronder een heerlijke stevige heidemelange.
Veel liefs, Liesbeth
BijenZaken.nl
06 1443 4004