Paasgele kaarsen van bijenwas

Deze winter ben ik begonnen het maken van bijenwaskaarsen. Het principe is eenvoudig: je dompelt een stukje lont in een pan met  warme  bijenwas, laat het even stollen en dompelt weer. Een behoorlijk bewerkelijk werkje. Het resultaat zijn prachtige bijenwaskaars. En het huis ruikt heerlijk naar bijenwas!  Bekijk de foto’s hieronder maar eens.

Waar komt die was vandaan? De bijen maken de was zelf. De werksters (vrouwtjes bijen) zweten kleine wasplaatjes met behulp van wasklieren aan de buikzijde. Vervolgens kauwen ze op de was en kunnen er raten mee  gaan bouwen. Deze prachtige foto komt van honeybeesuite.com.

honeybeesweet

 

1052

Na verloop van tijd verkleuren de wasraten door het gebruik van licht geel tot diep donkerbruin. Stapels oude raten haal ik uit de bijenkast en smelt ze om. De was stolt in emmers.  Deze bijenwas is  deels van mijn eigen bijen, deels van de bijen van andere imkers.

867

Stukken afhakken voor in de pan.

870

Au-bain-marie opwarmen. Bijna klaar om te dompelen. Eerst de dompelrekjes met lont opspannen.

946

Dompelrekjes, geleend van het Jan Ligthartcentrum in Bussum om eens te proberen. En nu het echte werk, dompelen.

782

Een dompelrek vol bijenwaskaarsen!

 

Uitproberen of de maat van het lont klopt en of de kaarsen rustig branden, zonder te druppelen. Test geslaagd! Bijenwaskaarsen branden lang. Standaard dinerkaarsen (23 cm met een doorsnee van 2,3 cm) branden ongeveer 12 uur.

919

Het inpakken van de kaarsen is ook een leuk werkje. Om te voorkomen dat de kaarsen tegen elkaar stoten, rol ik er een stukje stof om. En om het af te maken krijgt elk stel kaarsen een klein medaillonnetje in de vorm van een bij. Dit is een afdruk van een dasspeld van Ron. Eerst nog even de oven in.

1074

Leuk om mee te nemen als cadeautje, eens wat anders dan dat flesje wijn. Dit pakketje zat in het kerstpakket voor het LUMC in Leiden.

1018

Een stuk gezonder dan paraffine kaarsen! Als de geurige bijenwaskaarsen branden, zuiveren ze de lucht. Daarmee dragen ze bij aan een fijner binnenklimaat. Mensen met allergieën kunnen hier baat bij hebben.

980

Wilt u deze mooie kaarsen kopen? Bel, mail of app me even en ik leg ze voor u klaar. Via de link bijenzaken.nl/producten-diensten/bijenwas-kaarsen vind u alle informatie over de prijzen van bijenwaskaarsen of voor het volgen van een gezellige workshop kaarsen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *