Opruimen!

Nu de bijenvolken zijn ingewinterd, is het opruimen geblazen. Met inwinteren bedoel ik dat ik de bijen liters en liters suikerwater heb gegeven. Dit is hard nodig, want als de honing wordt geoogst, wordt in feite hun wintervoorraad geplunderd.Het suikerwater slaan de bijen op in de raten. Dit geeft hen, net als honing, de broodnodige energie om de bijenkast warm te houden tot het voorjaar aanbreekt met nieuwe aanvoer van stuifmeel en verse nectar.

kruiwagen met kastdelen

In de herfst en in de winter zitten de bijen bij lage temperaturen op de wintertros. Elkaar warm houden is de belangrijkste taak.  Dicht opeengepakt schuiven ze door de kast, daar waar voer in de raten zit.

DSC_0383

Voor imkers is dit jaargetijde ideaal om materiaal na te lopen en schoon te maken. Voerbakken die plakken van het suikerwater schrobben; kastedelen zoals honingkamers gaan in de opslag en de Koninginneteelt kastjes die ik  in het voorjaar heb aangeschaft,  moeten nagelopen worden. Ook moet er oude raat worden omgesmolten tot een bonk schone was, om daar vervolgens weer nieuwe raten van te maken. In het voorjaar zijn er tenslotte weer een hoop nieuwe ramen nodig.

k teelt kast poetsen

Maar nu eerst de stapels Koninginneteelt kastjes poetsen! Bekijk het filmpje voor een blik achter de schermen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *