Nieuwsbrief September

Na een zomer vol met fascinerend bijenwerk, is het zover: een flink aantal nieuwe bijenvolkjes en de zomerhoning is geoogst!

De maand juli van dit jaar is er voor mij eentje om te onthouden. Heerlijk warm weer, compleet met hittegolf! Iets waarvan ik normaal volop van geniet, maar voor het eerst in m’n leven kwam dat mooie weer zeer ongelegen. Ik was namelijk druk bezig met het telen van koninginnen om daar nieuwe volkjes mee op te starten. Zo’n klein volkje bestaat uit een handje vol bijen met een net geboren koningin. Die moeten aan elkaar wennen, harmoniseren heet dat. De koningin en haar volkje sluit je 3 dagen op in een speciaal bijenkastje op een koele, donkere plek. Maar waar vind je een koele donkere plek voor 24 kastjes als er juist een hittegolf is?

Nou, in de kazematten van het Vesting Museum. Een telefoontje en m’n bijen waren gered! De journalisten smulden overigens van dit nieuwtje (zie website BijenZaken).

Diezelfde hittegolf heeft de Lindebomen in Bussum naar water doen snakken. Met als gevolg dat de bomen haar sappen vasthield en weinig nectar liet vloeien. Precies die nectar waar de bijen de lekkere Lindehoning van maken. Gelukkig is er genoeg honing voor iedereen, de bijen houden natuurlijk een deel en de rest zit al in potjes om aan jullie, crowdfunders en sponsoren, uit te delen.

honingkamers

Met het crowdfundingsgeld heb ik nog diverse malen spullen kunnen aanschaffen. Een kleine greep uit de lijst: voederbakken, opzetkastjes voor de koninginnenteelt, een brander om geweldige rookwolken mee te maken, hout om dekplanken van te maken, tientallen kilo’s voer om de jonge bijenvolkjes te voeren, emmers om de honing in op te vangen tijdens het slingeren van de ramen, glazen potjes om de honing in te doen etc. etc..

Dat vullen van potjes met honing is een waar feest om te doen.
Voor dat dat zover is, worden de honingraten uit de bijenkasten gehaald en thuis opgeslagen.

IMG-20150831-WA0007

Als alle honingkamers met honingramen binnen zijn, worden de raten ontzegeld met een speciale ontzegelvork. De bijen verzegelen elke cel waar rijpe honing in zit met een wasdekseltje. Pas als alle zegeltjes er af zijn, kunnen de ramen worden geslingerd. De ramen worden in een speciale ton gezet en hard rondgedraaid. De honing wordt op als het ware uit de raten gecentrifugeerd. De vers geslingerde honing moet nog worden gezeefd en dan luchtdicht worden opgeslagen in grote emmers.

Vervolgens wordt de honing uit de emmer overgegoten in een RVS vat met een snijkraan. Als je die snijkraan openzet, stroomt de honing als een gouden waterval naar buiten. Een feest voor het oog en je neus, want verse honing smaakt niet alleen lekker, het ruikt ook heerlijk.

Komen jullie de honing halen? De potjes staan klaar.

Dat kan op maandag en dinsdag van 18.00 uur tot 20.00 uur. Mocht dat niet schikken, bel of app dan even voor een ander moment.

Veel Liefs Liesbeth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *