Kunstraat Insmelten

De Zundertse ramen moeten toch stuk voor stuk goed nagekeken worden. Sommige ramen zijn niet goed bespannen, andere zijn behoorlijk krom getrokken. Het logen heeft deze raampjes brandschoon gemaakt, maar het hout van de raampjes heeft er helaas flink onder geleden.

DSC_1935

Gelukkig krijg ik hulp van Mary bij het insmelten. Wat is dat insmelten eigenlijk en hoe doe je dat?

Nou, zo:

Je pakt een raampje, netjes bespannen met RVS staaldraad. Hierop leg je een plaat kunstraat.

DSC_1956

Kunstraat is gemaakt van echte, door de bijen gemaakte was. Bijen zweten wasplaatjes, kauwen erop en bouwen er raat van. Dit kost de bijen veel energie. Om ze op weg te helpen, geven we ze een plaat was met het patroon van de 6 hoekige cellen erop.

DSC_2934

Eigenlijk een rare naam kunstraat, het is wel kunstig, maar niet kunst in de zin van nep. Een andere, betere naam is startraat. Alleen als je het over startraat hebt, weet geen imker waar je het over hebt.

Om die plaat was vast in de raampjes te krijgen, smelt je de draden in de was. Hier heb je een 12-volts trafo voor nodig. Op de draad zet je 2 elektrodes en jaagt de stroom er even door. De draad wordt flink heet. Door de hitte smelt de was en stolt bijna direct als de stroom er weer af is.

DSC_1955

Als je de stroom er niet te lang op laat, zit je wasplaat netjes vast gesmolten op de draad. Geef je te veel stroom, dan snijdt de draad zo door je wasplaat. En dan baal je! Zo’n wasplaat kost al snel eur 0,90. Da’s nog geen euro, maar als je er een aantal honderd van nodig hebt…

1 reactie op “Kunstraat Insmelten”

  1. Beste,
    Via een famillielid kreeg ik de vraag om voor hem zulke transfo met electroden 12 Volt ineen te zetten. Hijzelf is imker en ikzelf ben electricien.
    Daarom de vraag naar U toe HOEVEEL MAG DE MAX AMPERAGE zijn die je door de draden zend. Is het te weinig, volgens de tekst, dan smelt de was niet . Is het teveel energie dan smelt de inoxdraad en is het raam kapot
    Dank vr info GRZ Roger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *